Statuten 2024-2025
HOOFDSTUK I: OMSCHRIJVING EN DOEL VAN DE KRING
Art. 1
De Vlaamse Geschiedkundige Kring, kortweg V.G.K., gesticht op 26 november 1931, is de faculteitskring van de opleiding Geschiedenis aan de Universiteit Gent.
Art. 2
De V.G.K. is een studentenvereniging. De Kring behartigt de belangen van de geschiedkunde in het algemeen en van alle studenten geschiedenis aan de Universiteit Gent in het bijzonder, los van hun politieke voorkeur of levensbeschouwelijke overtuiging. In dat opzicht is de Kring pluralistisch. De V.G.K. discrimineert dan ook niet op basis van politieke voorkeur of levensbeschouwelijke overtuiging. De V.G.K. kan deelnemen aan het maatschappelijk debat, ze kan politieke standpunten innemen om het belang van de studenten geschiedenis aan UGent te verdedigen.
Art. 3
Praesidiumleden in functie onthouden zich van alle politieke en levensbeschouwelijke uitingen. Activiteiten van debat zijn een uitzondering. Tijdens deze activiteiten mogen praesidiumleden hun mening uiten die strookt met de Europese Verklaring van de Rechten van de Mens. Het zetelende praesidium legt in zijn eerste vergadering vast waar en wanneer een praesidiumlid in functie is.
Art. 4
De V.G.K. organiseert geen doop of ontgroening voor zijn leden. De Kring beschouwt respect voor de medestudent als een elementair kenmerk van de studentengemeenschap en is daarom van mening dat een dergelijk 'welkom' geen enkele meerwaarde biedt aan de studenten, noch aan de vereniging en haar open karakter.
Art. 5
De V.G.K. verplicht zich ertoe de studenten te verenigen in vriendschap en verdraagzaamheid en heeft aandacht voor de verschillende aspecten van het studentenleven. De Kring stelt zich tot doel de samenwerking tussen de studenten en de andere geledingen binnen de Universiteit en daarbuiten te bevorderen. Dit door het organiseren van feestelijkheden, cultuuruitstappen, sportactiviteiten en historisch-maatschappelijke voordrachten en/of debatten. De V.G.K. organiseert studiegerelateerde activiteiten en het onthaal van de eerste bachelorstudenten bij de opening van het academiejaar. De V.G.K. richt in haar secretariaat permanenties in en staat studenten bij waar mogelijk.
HOOFDSTUK II: STRUCTUREN VAN DE VERENIGING
Art. 6
De V.G.K. wordt geleid door het praesidium. Het praesidium moet verantwoording afleggen tegenover de leden van de vereniging. Het praesidium telt minimum de functies statutair vastgelegd in Art. 8. Het praesidium is vrij om, indien het dit nodig acht, nieuwe functies in het leven te roepen. Dit dient echter wel te gebeuren vooraleer het praesidium verkozen is. Indien het praesidium dit wenst te doen na de verkiezingen, wordt er een ALV samengeroepen die de nieuwe functie(s) moet goedkeuren. De praeses, de vice-praeses, de quaestor en de secretaris vormen het dagelijks bestuur, verder het DB. De overige praesidiumleden kunnen meerdere, doch niet meer dan twee, functies uitoefenen. Eenzelfde functie kan door meer dan één persoon uitgeoefend worden. Niet-opgevulde of vrijgekomen functies worden opgevangen door één van de leden van het praesidium. Indien de functie vacant blijft, vult het DB deze op.
Art. 7
De V.G.K. maakt deel uit van het FaculteitenKonvent Gent vzw, kortweg FK. De V.G.K. heeft enkele administratieve verplichtingen jegens de Dienst Studentenactiviteiten van de Universiteit Gent, kortweg DSA. De V.G.K. maakt deel uit van Blandinia. Blandinia is een informeel overkoepelende organisatie bestaande uit: Filologica, KHK, KK, KMF, OAK, Slavia, Tomo No Kai, Veto Gent en V.G.K.
Art. 8
Het praesidium telt minimum volgende functies:
Naast het uitvoeren van diens functie heeft elk praesidiumlid ook andere verplichtingen zoals bijvoorbeeld het aanwezig zijn op de praesidiumvergaderingen en op verplichte activiteiten. Welke activiteiten verplicht zijn, wordt bepaald door het DB in overleg met de functieverantwoordelijke(n) van de activiteit in kwestie.
HOOFDSTUK III: ORGANISATIE EN WERKING VAN DE VERENIGING
Art. 9
Art. 10: Praesidiumvergaderingen
Art. 11: Ontslagname van een praesidiumlid
Art. 12: Ontslag aan een praesidiumlid
Indien een praesidiumlid ongeschikt is bevonden hun functie verder uit te voeren, kan die op één van volgende manieren uit hun functie worden ontheven. Na een eventueel ontslag wordt het DB van het FK zo snel mogelijk op de hoogte gebracht. De eventuele vervanging van het ontslagen praesidiumlid wordt geregeld volgens vastgesteld in Art. 11.2 en Art. 11.3.
Art. 13
Wie zich op een bijzondere manier ingezet heeft voor de V.G.K. of de geschiedkunde in het algemeen, kan door het praesidium aangezocht worden ‘erelid’ te worden. Voormalige praesidiumleden worden de facto aangezocht erelid te worden. Deze ereleden betalen jaarlijks een erelidgeld, zijn automatisch lid en krijgen de mogelijkheid de fuiven en galabals door de V.G.K. georganiseerd, bij te wonen. Deze toegangskaart is enkel door het erelid in kwestie zelf te gebruiken, en kan niet doorgegeven worden aan derden. De nog studerende ereleden kunnen een korting op hun erelidgeld bedingen. Prosenioren van de kring betalen een vrij bijdrage. Deze vrije bijdrage bedraagt minstens de helft van het tarief van het normale erelidgeldbedrag. Andere leden die de V.G.K. op een bijzondere manier wensen te steunen, kunnen het statuut van sympathisant krijgen. Ook zij verkrijgen een gratis toegangskaart voor de fuiven en galabals van de V.G.K. Zowel ereleden als sympathisanten krijgen de mogelijkheid om een koppelerelidkaart aan te kopen voor zichzelf en hun partner. Hierbij krijgen ze voor een gereduceerde prijs twee erelid/sympathisantkaarten en twee gratis tickets voor de door de V.G.K. georganiseerde fuiven en het galabal. De lijsten van de ereleden en de steunende leden worden opgenomen in ‘Het Veer’. Voor de bepaling van de geldelijke bijdragen door de ereleden en sympathisanten, ligt de eindverantwoordelijkheid steeds bij het praesidium.
Art. 14: Algemene Ledenvergadering
Art. 15: Het verkiezingsreglement
Art. 16
Aanstellen van commissies (zoals de lustrumcommissie en de kiescommissie).
HOOFDSTUK IV: ALGEMENE BEPALINGEN
Art. 17
Praesidiumleden worden op de eerste praesidiumvergadering duidelijk gemaakt dat ze zich in een machtspositie bevinden. Indien er iets misloopt tussen een lid en praesidiumlid, waakt het praesidium erover dat het desbetreffende lid steeds kan deelnemen aan de V.G.K. zijn activiteiten en zich welkom voelt.
Art. 18
De kleuren van de V.G.K. zijn wit-groen. Het wapenschild van de V.G.K. heeft de vorm van een heraldisch Vlaams schild, horizontaal aan het hoofd en afgerond aan de voet. Het veld is midden door gedeeld. De linkerhelft van het veld is schuins verdeeld in acht schuine balken, van de linkerhoek boven naar de rechterhoek beneden. De kleurstroken zijn afwisselend sinopel en zilver, te beginnen van het hoofd van het schild. De linkerhelft van het veld draagt de zirkel van de Kring, uitgevoerd in sabel. Op de rechterhelft van het veld staat een klimmende leeuw in sabel op een gulden veld.
Art. 19
Het lied van de V.G.K. werd geschreven door Manu Roegiers op de melodie van het lied 'Merck toch hoe sterck' (Adriaan Valerius, Nederlandtsche Gedenckclanck, 1626). De tekst luidt:
Strofe 1:
Er is nu een volk waarvoor Gent hevig beeft
Dat 't allen tijd voor haar vrijheid heeft gestreden
Ziet hoe dat volk in de nacht weer herleeft
Klinken en drinken dat doen zij op 't verleden.
Refrein:
Hoor Clio's studentenheir!
Zie hoe wij Gent bezetten!
's Avonds gaan wij aan de rol,
wie zal ’t V.G.K. beletten?
V.G.K.! V.G.K.!
Zullen wij plechtig bezingen.
V.G.K.! V.G.K.!
Zo blijft onze kreet weerklinken.
Strofe 2:
Krachtige, machtige, prachtige kring
Blonk en weerklonk het in de stad van d'Artevelden
Tegenstand jagen we over de kling
Want door ons lijf stroomt het bloed van d'oude Gentse helden.
Art. 20
De statutencommissie is een onafhankelijk orgaan binnen de V.G.K. en heeft als functie het controleren van het praesidium of leden op mogelijke inbreuken op de statuten. Ze functioneert zoals beschreven in onderstaande artikels.
Art. 21
De werking van de kring kan in periodes van calamiteit afwijken van de normale werking, bijvoorbeeld maar niet beperkt tot oorlog of pandemie. Ook in geval van periodes van revolutionaire strijd kan de werking afwijken. Onder 'periodes van revolutionaire strijd' wordt verstaan, een periode waarin de staatsmacht op duidelijke en massale wijze in vraag wordt gesteld.
Art. 22
Seksueel grensoverschrijdend gedrag wordt binnen de V.G.K. niet getolereerd. Bij gevallen van seksueel grensoverschrijdend gedrag kan het praesidium met 2/3de meerderheid een lid schorsen. Dit lid kan aan geen enkele activiteit meer deelnemen, geen functie uitoefenen en geen stem uitbrengen. Een ALV neemt binnen de vier maanden de beslissing om de schorsing te handhaven, op te heffen of over te gaan tot verwijdering van het lid. Indien politie en/of justitie onderzoek doen naar een lid voor seksueel grensoverschrijdend gedrag dat al dan niet binnen de V.G.K.- context plaatsvond, kan het praesidium met 1/2+1 meerderheid beslissen het lid te schorsen tot het einde van het onderzoek of een rechterlijke uitspraak. De ALV moet deze beslissing niet bevestigen. Het praesidium waakt over een absolute nultolerantie in deze zaken en zal actief leden, in welke hoedanigheid ook, aanspraken op mogelijk fout gedrag.
HOOFDSTUK I: OMSCHRIJVING EN DOEL VAN DE KRING
Art. 1
De Vlaamse Geschiedkundige Kring, kortweg V.G.K., gesticht op 26 november 1931, is de faculteitskring van de opleiding Geschiedenis aan de Universiteit Gent.
Art. 2
De V.G.K. is een studentenvereniging. De Kring behartigt de belangen van de geschiedkunde in het algemeen en van alle studenten geschiedenis aan de Universiteit Gent in het bijzonder, los van hun politieke voorkeur of levensbeschouwelijke overtuiging. In dat opzicht is de Kring pluralistisch. De V.G.K. discrimineert dan ook niet op basis van politieke voorkeur of levensbeschouwelijke overtuiging. De V.G.K. kan deelnemen aan het maatschappelijk debat, ze kan politieke standpunten innemen om het belang van de studenten geschiedenis aan UGent te verdedigen.
Art. 3
Praesidiumleden in functie onthouden zich van alle politieke en levensbeschouwelijke uitingen. Activiteiten van debat zijn een uitzondering. Tijdens deze activiteiten mogen praesidiumleden hun mening uiten die strookt met de Europese Verklaring van de Rechten van de Mens. Het zetelende praesidium legt in zijn eerste vergadering vast waar en wanneer een praesidiumlid in functie is.
Art. 4
De V.G.K. organiseert geen doop of ontgroening voor zijn leden. De Kring beschouwt respect voor de medestudent als een elementair kenmerk van de studentengemeenschap en is daarom van mening dat een dergelijk 'welkom' geen enkele meerwaarde biedt aan de studenten, noch aan de vereniging en haar open karakter.
Art. 5
De V.G.K. verplicht zich ertoe de studenten te verenigen in vriendschap en verdraagzaamheid en heeft aandacht voor de verschillende aspecten van het studentenleven. De Kring stelt zich tot doel de samenwerking tussen de studenten en de andere geledingen binnen de Universiteit en daarbuiten te bevorderen. Dit door het organiseren van feestelijkheden, cultuuruitstappen, sportactiviteiten en historisch-maatschappelijke voordrachten en/of debatten. De V.G.K. organiseert studiegerelateerde activiteiten en het onthaal van de eerste bachelorstudenten bij de opening van het academiejaar. De V.G.K. richt in haar secretariaat permanenties in en staat studenten bij waar mogelijk.
HOOFDSTUK II: STRUCTUREN VAN DE VERENIGING
Art. 6
De V.G.K. wordt geleid door het praesidium. Het praesidium moet verantwoording afleggen tegenover de leden van de vereniging. Het praesidium telt minimum de functies statutair vastgelegd in Art. 8. Het praesidium is vrij om, indien het dit nodig acht, nieuwe functies in het leven te roepen. Dit dient echter wel te gebeuren vooraleer het praesidium verkozen is. Indien het praesidium dit wenst te doen na de verkiezingen, wordt er een ALV samengeroepen die de nieuwe functie(s) moet goedkeuren. De praeses, de vice-praeses, de quaestor en de secretaris vormen het dagelijks bestuur, verder het DB. De overige praesidiumleden kunnen meerdere, doch niet meer dan twee, functies uitoefenen. Eenzelfde functie kan door meer dan één persoon uitgeoefend worden. Niet-opgevulde of vrijgekomen functies worden opgevangen door één van de leden van het praesidium. Indien de functie vacant blijft, vult het DB deze op.
Art. 7
De V.G.K. maakt deel uit van het FaculteitenKonvent Gent vzw, kortweg FK. De V.G.K. heeft enkele administratieve verplichtingen jegens de Dienst Studentenactiviteiten van de Universiteit Gent, kortweg DSA. De V.G.K. maakt deel uit van Blandinia. Blandinia is een informeel overkoepelende organisatie bestaande uit: Filologica, KHK, KK, KMF, OAK, Slavia, Tomo No Kai, Veto Gent en V.G.K.
Art. 8
Het praesidium telt minimum volgende functies:
- Praeses: de praeses is de voorzit(s)ter van de vereniging. Die roept de leden van het praesidium bij elkaar voor de praesidiumvergaderingen. Die stelt samen met het DB de agenda op voor elke vergadering. Die organiseert en delegeert de functies en taken die niet statutair zijn vastgelegd. De praeses heeft een volmacht over de rekening(en) van de vereniging. De praeses zetelt samen met de vice-praeses in de Algemene Vergadering van het FK en houdt het praesidium op de hoogte van de beslissingen aldaar.
- Vice-Praeses: de vice-praeses vervangt de praeses in al zijn functies en verantwoordelijkheden bij afwezigheid van deze laatste. Die onderhoudt de contacten met de oud-studentenvereniging: Oud Studenten Geschiedenis Gent (OSGG) en helpt waar nodig bij de andere praesidiumleden. De vice-praeses heeft een volmacht over de rekening(en) van de vereniging.
- Quaestor: de quaestor maakt tegen elke vergadering een status rerum van de financiële situatie van de Kring op. De leden van het praesidium nemen daarvan akte. Verder houdt de quaestor een boekhouding bij waarin duidelijk de inkomsten en de uitgaven staan vermeld. Van elke uitgave moet een onkostennota, factuur en/of rekening voorgelegd kunnen worden. De quaestor heeft een volmacht over de rekening(en) en is verantwoordelijk voor de subsidies.
- Secretaris: de secretaris stelt samen met de overige DB-leden de agenda op voor elke vergadering. Die is verantwoordelijk voor het opmaken van de verslagen van de vergaderingen, stelt een jaarverslag op en verzorgt het lopende Kringarchief. Daarnaast is de secretaris ook verantwoordelijk voor het beheer van het ledenbestand. De secretaris zorgt er ook voor dat de verslagen van hun secretarisjaar in het Kringarchief terechtkomen. Deze verslagen staan steeds vrij ter inzage voor elk lid van de Kring.
- Bachelorverantwoordelijke: de bachelorverantwoordelijke is de spreekbuis van en naar de studenten. De bachelorverantwoordelijke is belast met de aankondigingen van de activiteiten in de auditoria. Die is een aanspreekpunt voor alle studenten geschiedenis en staat deze bij waar mogelijk. Die is hun contactpersoon met het academisch personeel. Die is in samenwerking met de universiteit en de praeses verantwoordelijk voor de organisatie van de abituriëntendag, beter bekend als de introductiedag van de eerste bachelorstudenten en de rondleidingen voor diezelfde studenten in en rond de Blandijn.
- Boekenverantwoordelijke: de boekenverantwoordelijke stelt zich tot doel een pakket van boeken samen te stellen waarvan de aanschaf de leden diverse voordelen biedt, zowel financiële als praktische. Die doet dit steeds in overleg met het academisch personeel. De boekenverantwoordelijke is eveneens verantwoordelijk voor het delen van de praktische verkoopinformatie in de bachelorgroepen op socialemediakanalen.
- Cultuurverantwoordelijke: deze is verantwoordelijk voor het organiseren en het bekend maken van de verschillende culturele manifestaties waar de Kring aan deelneemt.
- Debatverantwoordelijke: de debatverantwoordelijke is verantwoordelijk voor het organiseren van activiteiten met een historische, maatschappelijke of wetenschappelijke relevantie, zoals daar zijn: lezingen, debatten, vertoningen van documentaires etc.
- Duurzaamheidsverantwoordelijke: deze wijst het praesidium op alternatieve, klimaatbewuste mogelijkheden in verband met de dagelijkse werking van de Kring, en organiseert daarnaast ook zelf twee à drie activiteiten per semester die de duurzaamheid van onze planeet als doel vooropstellen. De duurzaamheidsverantwoordelijke onderhoudt ook de contacten met het duurzaamheidskantoor van de UGent en organiseert de eetweek. De duurzaamheidsverantwoordelijke coördineert eveneens het sociale en mentale duurzaamheidsbeleid van de Kring. Deze is ook verantwoordelijk voor de organisatie van activiteiten met betrekking tot mentaal welzijn, verantwoord middelengebruik en het algemeen welzijn van de student geschiedenis.
- Feestverantwoordelijke: deze is verantwoordelijk voor het organiseren en het bekendmaken van de verschillende feest- en vermaakactiviteiten waar de V.G.K. aan deelneemt.
- Lustrum: Het lustrum vindt elke vijfde verjaardag van de V.G.K. plaats. In het academiejaar voorafgaand aan het lustrumjaar, stelt het DB een lustrumverantwoordelijke, dan wel een lustrumcommissie aan. De lustrumverantwoordelijke of lustrumcommissie organiseert de lustrumweek, die traditioneel plaatsvindt in de week van de verjaardag van de V.G.K. De lustrumverantwoordelijke of lustrumcommissie heeft als opdracht om tijdens de lustrumweek diverse activiteiten te organiseren die de verschillende facetten van de V.G.K. raken en vieren, maar mag er in samenspraak met het DB ook voor kiezen de verschillende feestelijkheden te verspreiden over het academiejaar. Indien gekozen wordt voor een commissie, bestaat deze uit minstens twee tot maximaal vijf leden. De leden van deze commissie zijn vrijgesteld van alle praesidiumtaken en leggen zich uitsluitend op het lustrum toe. Ze worden wel verwacht om minstens één keer per maand volledig transparant verslag uit te brengen over de vorderingen die de lustrumcommissie gemaakt heeft. Zij kunnen geen uitvoerende beslissingen nemen (i.e. zalen huren, geld uitgeven, e.d.m.) zonder het praesidium daarbij te betrekken. Hetzelfde geldt voor een lustrumverantwoordelijke, met die uitzondering dat een lustrumverantwoordelijke wel een volwaardige praesidiumfunctie is.
- Het kandidaat-DB kan zelf beslissen of het de functie P.R. opsplitst in externe P.R. en interne P.R. Als het kandidaat-DB ervoor kiest om deze functie niet op te splitsen, hebben alle P.R.’s de taken van zowel de interne als de externe P.R.
a. Externe P.R.: de externe P.R. staat in voor de contacten met de sponsors, de ereleden en steunende leden. Dit wil zeggen dat de externe P.R. de contracten met sponsors onderhoudt en nakomt. Dit kan door nieuwe contracten binnen te halen, maar ook door huidige contracten te verlengen. Daarnaast staat de externe P.R. in rechtstreeks contact met de ereleden en steunende leden. De externe P.R. brengt de ereleden en steunende leden op de hoogte van de activiteiten van de V.G.K. De externe P.R. organiseert jaarlijks een weekend voor de ereleden indien hier voldoende vraag naar is vanuit de ereleden zelf.
b. Interne P.R.: de interne P.R. verzorgt het promomateriaal voor de activiteiten van de V.G.K. Dit promomateriaal kan bestaan uit, maar is niet noodzakelijk beperkt tot, affiches, banners, posters en posts op sociale media. Daarnaast onderhoudt de interne P.R. ook de website van de kring. Verder houdt de interne P.R. zich ook bezig met het maken van lidkaarten, erelidkaarten en toegangskaarten. - Reisverantwoordelijke: deze is verantwoordelijk voor het organiseren en het bekend maken van de verschillende reizen waar de V.G.K. aan deelneemt.
- Scriptor: De scriptor is verantwoordelijk voor het samenstellen en het laten verschijnen van minstens vijf exemplaren van het V.G.K.- tijdschrift ‘Het Veer’. Het blad is gratis en niet politiek gebonden. ‘Het Veer’ brengt culturele, ontspannende en informatieve artikels. De scriptor stelt een redactie van studenten samen. Zodoende probeert de scriptor zoveel mogelijk studenten bij de werking van de Kring te betrekken.
- Sportverantwoordelijke: deze is verantwoordelijk voor het organiseren en het bekend maken van de verschillende sportactiviteiten en competities waar de V.G.K. aan deelneemt en/of zelf organiseert.
- Studie: de studiecel bestaat uit meerdere personen en zet zich in voor de geschiedenisopleiding in het algemeen en de studies in het bijzonder. Dit omhelst onder andere het beschikbaar maken en te koop aanbieden van studentencursussen. De studiecel heeft het recht activiteiten te organiseren.
Naast het uitvoeren van diens functie heeft elk praesidiumlid ook andere verplichtingen zoals bijvoorbeeld het aanwezig zijn op de praesidiumvergaderingen en op verplichte activiteiten. Welke activiteiten verplicht zijn, wordt bepaald door het DB in overleg met de functieverantwoordelijke(n) van de activiteit in kwestie.
HOOFDSTUK III: ORGANISATIE EN WERKING VAN DE VERENIGING
Art. 9
- Elke student kan lid worden van de V.G.K., bij voorkeur zij die ingeschreven zijn in de Opleiding Geschiedenis aan de Universiteit Gent, of zij die op zekere wijze een band hebben met de werking van de V.G.K. of de geschiedkunde in het algemeen. Leden betalen lidgeld en genieten waar mogelijk extra voordelen. Het lidgeld wordt voor de start van het academiejaar bepaald door het praesidium.
- Het praesidium heeft het recht om het lidmaatschap van leden te beëindigen indien deze leden de werking van de Kring verstoren of tegenwerken. Na dit lid persoonlijk en schriftelijk op de hoogte gebracht te hebben, krijgt die de kans zich te verdedigen. Daarna beslist de praesidiumvergadering met 2/3 meerderheid of het lidmaatschap ingetrokken wordt op basis van deze statuten. Het gaat hier om een uitzonderingsmaatregel. Een lidmaatschap kan ook beëindigd worden door middel van stemming op de algemene ledenvergadering, het hoogste orgaan.
Art. 10: Praesidiumvergaderingen
- Het praesidium komt minstens om de twee weken samen, en dit gedurende de periodes wanneer er in de Opleiding Geschiedenis lessen worden gegeven.
- De vergadering wordt voorbereid door het DB. Op de vergadering wordt een financieel verslag voorgelegd door de quaestor, wordt meegedeeld waar het DB mee bezig is, worden afgelopen activiteiten overlopen, worden algemene punten besproken en brengen de verschillende functies verslag uit.
- Een praesidiumvergadering met beslissingsrecht is pas mogelijk bij aanwezigheid van minstens de helft plus één van de praesidiumleden en moet voorgezeten worden door de praeses. De vice-praeses leidt de vergadering bij afwezigheid van de praeses. Indien de praeses en de vice-praeses afwezig zijn, kan een ander DB lid de vergadering leiden.
- Een praesidiumlid dat niet op een vergadering aanwezig kan zijn moet zich verontschuldigen bij de praeses en/of secretaris.
- Bij beslissingen heeft elk lid van het praesidium stemrecht, uitgezonderd de praeses.
- Een beslissing is pas geldig bij meerderheid, de helft plus één, van de stemmen; bij gelijkheid van stemmen heeft de praeses de doorslaggevende stem. Bij elke stemming worden onthoudingen beschouwd als niet-uitgebrachte stemmen.
- Indien een praesidiumlid niet aanwezig kan zijn op een vergadering, kan hun stem door middel van een geschreven volmacht door een ander praesidiumlid worden uitgeoefend. Dit kan om het even welk praesidiumlid zijn. Ieder praesidiumlid kan slechts één volmacht uitoefenen. Bij een stemming moet de vraag duidelijk geformuleerd worden. Desgewenst kan een praesidiumlid een anonieme stemming aanvragen. Deze vraag wordt ingewilligd.
- Elk ontslagnemend lid van het praesidium verliest hun stemrecht en heeft geen invloed op het minimumvereiste aantal deelnemers aan de vergadering in geval Art. 11 en Art. 12.
- Een stemming kan heraangevraagd worden indien de aanvrager op de initiële stemming niet aanwezig, maar wel verontschuldigd was en indien hun stem van invloed kan zijn op de uitslag van de stemming.
- De praesidiumvergaderingen zijn in principe open, een praesidiumlid kan mits motivatie een gesloten vergadering aanvragen. Deze vraag wordt ingewilligd. Voor de leden zijn de verslagen ter inzage bij de secretaris.
Art. 11: Ontslagname van een praesidiumlid
- Wanneer een praesidiumlid zich niet meer in de mogelijkheid acht om in het praesidium te zetelen, kan die hun ontslag indienen bij het praesidium en dit tijdens een praesidiumvergadering. Het ontslag zal aanvaard worden. Het gewezen praesidiumlid dient hun sleutel van het lokaal in te leveren bij de praeses. Het praesidium zoekt een vervang(st)er onder de leden, indien dit nodig wordt geacht.
- De vrijgekomen praesidiumfunctie wordt bekendgemaakt onder de leden, die één week de tijd hebben hun kandidatuur te stellen. Het praesidium stemt over de opvolging na interpellatie van de kandida(a)t(en).
- Bij ontslag van de praeses wordt deze opgevolgd door de vicepraeses. Wanneer deze gelijktijdig met de praeses ontslag neemt, dient een nieuwe praeses verkozen te worden onder de leden van het vigerend praesidium, en dit door algemene vrije verkiezingen waarbij alle V.G.K.-leden stemgerechtigd zijn.
- Als een kandidaat-DB lid tussen de DB-verkiezing en de praesidiumverkiezing zich niet meer in staat acht komend academiejaar diens functie op te nemen dan kan die hun ontslag indienen bij het kandidaat-DB en de kiescommissie. Het ontslag zal aanvaard worden. De voordracht van de nieuwe kandidaat wordt behandeld zoals beschreven in art. 15.
Art. 12: Ontslag aan een praesidiumlid
Indien een praesidiumlid ongeschikt is bevonden hun functie verder uit te voeren, kan die op één van volgende manieren uit hun functie worden ontheven. Na een eventueel ontslag wordt het DB van het FK zo snel mogelijk op de hoogte gebracht. De eventuele vervanging van het ontslagen praesidiumlid wordt geregeld volgens vastgesteld in Art. 11.2 en Art. 11.3.
- Een praesidiumlid kan uit hun functie ontheven worden bij bijzondere meerderheid in de praesidiumvergadering. Dit betekent dat het moet gaan om een vergadering waarop minstens 3/4 van het praesidium aanwezig zijn en deze vergadering met een 2/3 meerderheid beslist. Het praesidium mag ook aanwezig zijn bij wijze van een volmacht, met een maximum van één per praesidiumlid. Het betrokken praesidiumlid moet in de mogelijkheid worden gesteld om hierover een verdediging te organiseren. De schorsing is slechts geldig als de volgende procedure gevolgd is en als hiervan schriftelijke bewijzen bestaan: een motie van wantrouwen tegen een praesidiumlid wordt ingediend op een praesidiumvergadering, op dezelfde vergadering wordt er met gewone meerderheid beslist over de ontvankelijkheid van de motie. Wordt de motie ontvankelijk verklaard, dan krijgen de betrokken partijen de kans om hun standpunten te verdedigen. Na uiteenzetting van de verschillende standpunten en het beantwoorden van vragen door de andere praesidiumleden, wordt overgegaan tot een geheime stemming. De motie van wantrouwen moet worden goedgekeurd met een 2/3 meerderheid.
- Een motie van wantrouwen kan ook ingediend worden door het ledenbestand van de Kring, en dit door het aanvragen van een bijzondere ALV. Deze ALV moet aangevraagd worden door ten minste 25 leden, waarvan 50% + 1 student Geschiedenis (handtekeningen vereist). Indien de benodigde handtekeningen verzameld zijn, beschouwt men de motie als ontvankelijk en wordt er onmiddellijk een bijzondere ALV samengeroepen. De datum wordt besproken met het praesidium, de statutencommissie en de indieners van de motie. Op deze bijzondere ALV krijgen de betrokken partijen de kans om hun standpunten te verdedigen. Na uiteenzetting van de verschillende standpunten en het beantwoorden van vragen door de andere leden, wordt overgegaan tot een geheime stemming. De motie van wantrouwen moet worden goedgekeurd met een 2/3 meerderheid.
Art. 13
Wie zich op een bijzondere manier ingezet heeft voor de V.G.K. of de geschiedkunde in het algemeen, kan door het praesidium aangezocht worden ‘erelid’ te worden. Voormalige praesidiumleden worden de facto aangezocht erelid te worden. Deze ereleden betalen jaarlijks een erelidgeld, zijn automatisch lid en krijgen de mogelijkheid de fuiven en galabals door de V.G.K. georganiseerd, bij te wonen. Deze toegangskaart is enkel door het erelid in kwestie zelf te gebruiken, en kan niet doorgegeven worden aan derden. De nog studerende ereleden kunnen een korting op hun erelidgeld bedingen. Prosenioren van de kring betalen een vrij bijdrage. Deze vrije bijdrage bedraagt minstens de helft van het tarief van het normale erelidgeldbedrag. Andere leden die de V.G.K. op een bijzondere manier wensen te steunen, kunnen het statuut van sympathisant krijgen. Ook zij verkrijgen een gratis toegangskaart voor de fuiven en galabals van de V.G.K. Zowel ereleden als sympathisanten krijgen de mogelijkheid om een koppelerelidkaart aan te kopen voor zichzelf en hun partner. Hierbij krijgen ze voor een gereduceerde prijs twee erelid/sympathisantkaarten en twee gratis tickets voor de door de V.G.K. georganiseerde fuiven en het galabal. De lijsten van de ereleden en de steunende leden worden opgenomen in ‘Het Veer’. Voor de bepaling van de geldelijke bijdragen door de ereleden en sympathisanten, ligt de eindverantwoordelijkheid steeds bij het praesidium.
Art. 14: Algemene Ledenvergadering
- De Algemene Ledenvergadering (ALV) is het hoogste orgaan van de Vlaamse Geschiedkundige Kring. Enkel de ALV bezit de bevoegdheid om de statuten te wijzigen. De besluiten van de ALV zijn bindend.
- Het V.G.K.-praesidium organiseert ten minste één keer per jaar een ALV, in de laatste reguliere lesweken of in de inhaalweek van het tweede semester, waarop alle leden en geschiedenisstudenten welkom zijn. Hierop wordt de werking van het praesidium geëvalueerd, de grieven van de leden gehoord en het nieuwe verkozen V.G.K.-praesidium voorgesteld. Op deze ALV hebben enkel leden stemrecht. De beslissingen van deze ALV gaan in op 1 juli van dat jaar; op het moment dat het nieuw praesidium in functie treedt.
- Er kan een Algemene Ledenvergadering samengeroepen worden op aanvraag van 25 leden (handtekeningen vereist) van de V.G.K., vanuit het praesidium of vanuit de statutencommissie (mits conform de bepaling zoals beschreven in Art. 21.10). De beslissingen van deze ALV gaan in de dag na het plaatsvinden van deze ALV.
- Op de ALV zijn alle leden van de V.G.K. uitgenodigd, door middel van aankondiging via de socialemediakanalen van de Kring.
- De ALV dient minstens 14 dagen op voorhand aangekondigd te worden.
- De ALV wordt geleid door de praeses. De praeses heeft geen stemrecht en kan geen volmacht houden.
- Alle aanwezige leden hebben bij het nemen van besluiten enkelvoudig stemrecht. Indien een lid niet aanwezig kan zijn op de ALV kan hun stem door middel van een geschreven volmacht door een ander lid worden uitgeoefend. Dit kan om het even welk lid zijn. Ieder lid kan slechts één volmacht uitoefenen. Bij elke stemming worden onthoudingen beschouwd als niet uitgebrachte stemmen. Als een stemming afgerond is, wordt hier niet meer op teruggekomen. Mogelijke wijzigingen van de statuten door (praesidium)leden dienen ten minste 48u voor de ALV aan het daarvoor aangestelde praesidiumlid, verkozen minstens twee weken voor de ALV op de praesidiumvergadering, meegedeeld te worden. De secretaris/praeses verbindt zich ertoe deze voorstellen tot wijziging bekend te maken via de socialemediakanalen van de Kring.
- Om de statuten te wijzigen is een 2/3 meerderheid (dubbel van het aantal tegenstemmen) nodig.
- Enkel de ALV kan beslissen over de mogelijkheid voor een fusie, het ontvangen en/of afstaan van bevoegdheden aan en/of aansluiten tot een overkoepelend orgaan. Indien er een vraag is naar een mogelijkheid van een fusie, moet er een ALV samengeroepen worden zoals bepaald onder artikel 14.3. Op de speciale ALV, met als enige agendapunt: de mogelijkheid voor een fusie, het ontvangen en/of afstaan van bevoegdheden aan en/of aansluiten tot een overkoepelend orgaan, (i.e. de ALV van 14.3) moeten er minstens 25 leden van de V.G.K. aanwezig zijn. Indien de V.G.K. minder dan 50 leden heeft, moet de helft van de leden aanwezig zijn. De aanwezigen moeten vertegenwoordigers van het hele ledenbestand zijn; i.e. leden, ereleden en vigerend praesidium. Tenslotte moet ¼ van de aanwezigen student geschiedenis zijn die geen praesidiumfunctie opneemt. Op deze ALV wordt er besloten, nadat het concrete actieplan voorgelegd is, of er al dan niet wordt overgegaan tot een fusie, het ontvangen en/of afstaan van bevoegdheden aan en/of aansluiten tot een overkoepelend orgaan. Dit wordt ter plekke gestemd met een meerderheid van 2/3 + 1. Eventuele statutaire aanpassingen tot een fusie, het ontvangen en/of afstaan van bevoegdheden aan en/of aansluiten tot een overkoepelend orgaan mogen na deze stemming ook gedaan worden. Dit actieplan wordt minstens een week voor aanvang gecommuniceerd naar de leden. Binnen deze procedure heeft elk lid stemrecht en worden alle andere bepalingen die dit zouden beperken tenietgedaan. Het aanpassen van artikel 1, 18 en 19 verloopt eveneens volgens de hierboven beschreven procedure.
Art. 15: Het verkiezingsreglement
- Het nieuwe praesidium wordt verkozen door middel van algemene verkiezingen waarbij alle Kringleden stemgerechtigd zijn. De verkiezingen gebeuren met stembiljetten of in digitale vorm, afhankelijk van de keuze van de kiescommissie. Indien een lid niet aanwezig kan zijn op een verkiezing met stembiljetten kan hun stem enkel door middel van een geschreven volmacht door een ander lid worden uitgeoefend. Ieder lid kan slechts één volmacht uitoefenen. Een digitale verkiezing laat geen volmachten toe. Ereleden en sympathisanten kunnen hun stem per mail uitbrengen bij de kiescommissie en worden door de commissie gecontacteerd via de ereledenlijst.
- Het nieuwe kandidaat-DB wordt door het vigerende praesidium verkozen op de vergadering tussen de zondag van week 4 en de zondag van week 5 in het tweede semester. Een kandidaat kan kandideren voor één of maximaal twee DB functies, wetende dat men maar voor één functie in het DB kan verkozen worden. Een kandidatuur wordt ingediend bij de kiescommissie, samen met een motivatiebrief en puntenlijst. De motivatiebrief wordt de week voor de verkiezingen gepubliceerd door de kiescommissie, de puntenlijst wordt enkel door de kiescommissie ingekeken. Ieder lid van het vigerende praesidium heeft stemrecht. Opkomende kandidaten kunnen niet stemmen voor de functie(s) waarvoor ze zelf kandideren. Het verkozen kandidaat-DB wordt naar voor geschoven door het vigerende praesidium, maar is pas verkozen na winst op de verkiezingsdag.
- De verkiezing voor het kandidaat-DB neemt de vorm aan van een interne stemming door het praesidium. Per functie wordt een vast patroon gevolgd bestaande uit vier stappen, namelijk:
- Speech: de kandidaat speecht;
- Vragenronde: aanwezigen kunnen de kandidaat vragen stellen over hun visie en beleid;
- Debatronde: de kandidaat verlaat de ruimte, waarna de aanwezigen in debat met elkaar kunnen gaan over de kandidaat;
- Stemming: elk praesidiumlid mag een stem uitbrengen, “voor”, “tegen” of “onthouding”, waarna alle stemmen worden geteld. Pas nadat de stemmen zijn geteld, mag de kandidaat terugkeren naar de ruimte en wordt de uitslag bekend gemaakt.
Behaalt de kandidaat 66% + 1 van de uitgebrachte stemmen, dan is deze persoon door het praesidium voorgedragen. Indien meerdere personen opkomen voor dezelfde DB-functie, verlaten beide kandidaten de ruimte vanaf de debatronde. Bij de stemming kan het gebeuren dat er meerdere stemronden vereist zijn, met een maximum van drie stemronden. De eerste twee stemronden vereisen een bijzondere meerderheid voor een kandidaat. Bij de derde stemronde is slechts een gewone meerderheid vereist. Op de verkiezingen van het dagelijks bestuur zijn ook leden en ereleden welkom om hun vragen te stellen aan de kandidaten. Ze mogen ook aanwezig zijn en hun mening uitbrengen tijden de debatronde. Ze horen echter wel de ruimte te verlaten bij de stemming.
- Indien er op het moment van de DB-verkiezing een DB-functie vacant blijft, kan men achteraf nog kandideren voor de functie in kwestie. De verkiezing hiervoor gaat door op een praesidiumvergadering en wordt minstens 48 uur vooraf aangekondigd. Deze verkiezing verloopt conform de DBverkiezingen.
- Het verkozen dagelijks bestuur stelt een lijst op ten laatste drie weken na de DB-verkiezing binnen het vigerend praesidium. Deze lijst bevat voor elke functie de door het kandidaat-DB gekozen kandida(a)t(en). Indien gewenst kan het kandidaat-DB beslissen om één of meerdere functies open te laten, mits motivatie aan de kiescommissie. De lijst wordt samen met de puntenlijsten van de kandidaten ingediend bij de kiescommissie. De puntenlijsten mogen enkel door de kiescommissie en het kandidaat-DB worden ingekeken.
- Het praesidium legt op de voorlaatste vergadering voor de kerstvakantie de dag vast waarop de verkiezingen voor het volgende praesidium plaatsvinden; deze verkiezingen vinden plaats in de reguliere lesweken na de paasvakantie. Op dit moment wordt ook de kiescommissie gevormd.
- De kiescommissie bestaat uit vier leden, waarvan één tot voorzitter wordt benoemd. De kiescommissie heeft geen stemrecht bij de verkiezingen. Geen enkel lid van de kiescommissie kan opkomen als kandidaat. Bij eventuele betwistingen van de beslissingen van de kiescommissie door een V.G.K.-lid, wordt deze uitgebreid met minstens het dubbel aantal leden, bestaande uit minstens één prosenior uit de laatste vijf jaar, een FK-praesidiumlid, iemand die geen geschiedenis studeert en één van de leden. Deze uitgebreide commissie moet met bijzondere meerderheid goedgekeurd worden door de leden van het kandidaat-DB, die slechts maximaal vijf keer een lid van de uitgebreide commissie kunnen wraken. Bij afwezigheid van dit kandidaat-DB, wordt de kiescommissie met bijzondere meerderheid goedgekeurd door het vigerend praesidium. De kiescommissie is in functie ten vroegste de tweede maandag van het tweede semester tot en met zeven dagen na de laatste reguliere verkiezingen.
- De kiescommissie organiseert de verkiezingen. De kiescommissie organiseert en promoot een infovergadering, gedurende de laatste weken voor de aanvang van het paasreces, rond de opvolging van het praesidium, waar het opkomende dagelijkse bestuur zich kan voorstellen aan geïnteresseerden. De kiescommissie heeft de eindbeslissing bij de interpretatie van het verkiezingsreglement. Wanneer de uitslag bekend is, wordt deze gecommuniceerd naar de leden via de socialemediakanalen van de V.G.K. en via proclamatie na afloop van de telling. De kiescommissie zorgt ervoor dat de affiches in het V.G.K.-archief terecht komen. De kiescommissie mag niemand individueel benaderen om zich kandidaat te stellen of om kandidaturen in te trekken. Leden die dit toch doen kunnen door zowel het zetelende als het kandidaat-praesidium gewraakt worden zonder dat deze vallen onder de wraaklimiet uit Art. 15.7. De kiescommissie bewaart het geheim van de stemming ten alle tijde. Indien er geen actieve kiescommissie is controleert de statutencommissie of de kandidaat aan de nodige voorwaarden voldoet.
- De kandidaat-praeses en vice-praeses moet voldoen aan volgende voorwaarden en wordt op basis hiervan al dan niet toegelaten door de kiescommissie:
- Lid zijn van de V.G.K.;
- In het jaar van praesesschap voor minstens 27 studiepunten ingeschreven zijn aan de UGent.
- Ten minste 60 studiepunten hebben behaald van de Opleiding Geschiedenis aan de Universiteit Gent;
- In staat kunnen zijn om een voorbeeldfunctie op zich te nemen, gebaseerd op de academische resultaten.
- De kandidaat-quaestor en secretaris moeten voldoen aan de volgende voorwaarden::
- Lid zijn van de V.G.K;
- In het jaar van DB-schap voor minstens 27 studiepunten ingeschreven zijn aan de UGent, tenzij ze in hun afstudeerjaar zitten van hun master of master-na-master.
- Ten minste 45 studiepunten behaald hebben aan de opleiding Geschiedenis aan de Universiteit Gent.
- Een kandidaat voor een andere praesidiumfunctie moet 11 studiepunten behaald hebben na het eerste semester van hun eerste jaar binnen de bacheloropleiding Geschiedenis, of 30 studiepunten van de opleiding Geschiedenis indien de kandidaat al langer dan één semester hoger onderwijs geniet. Dit bewijs zal geleverd worden aan de kiescommissie.
- Indien het praesidium of verkozen Dagelijks Bestuur niet in staat is om onder de voorwaarden, zoals vermeld in het kiesreglement het praesidium te vullen, of als zij het nodig achten extra ondersteuning te hebben bij een ingevulde functie (in het geval van een vaste medewerker), kunnen zij gebruik maken van één van de volgende uitzonderingsmaatregelen. Let wel: indien er zich een kandidaat aandient die wel aan de voorwaarden van het kiesreglement voldoet, moeten zij voorrang krijgen en kunnen deze uitzonderingen niet worden toegepast.
- Het aanduiden van een vaste medewerker die geen lid is van het praesidium om een functie in te vullen of extra ondersteuning te geven bij een reeds ingevulde functie.
- De vaste medewerker heeft niet de plichten zoals verwacht van gewone praesidiumleden zoals, maar niet beperkt tot, op elke verplichte activiteit aanwezig zijn. De vaste medewerkers brengt verslag uit van hun activiteiten tijdens de praesidiumvergadering.
- De vaste medewerker heeft geen stemrecht op praesidiumvergadering of recht op enige andere voordelen die voortvloeien uit lidmaatschap van het praesidium zoals, maar niet beperkt tot, praesidiumlint en gratis galabals.
- De vaste medewerker kan geen DB-functie uitvoeren of bachelorverantwoordelijke zijn.
- De vaste medewerker moet 11 studiepunten behaald hebben na de eerste zittijd of 30 studiepunten na tweede zittijd binnen de bacheloropleiding Geschiedenis. Dit bewijs zal geleverd worden aan de kiescommissie of, indien deze niet in functie is, aan de statutencommissie.
- De vaste medewerker wordt verkozen met een 2/3de meerderheid van het praesidium waarbij de praeses vetorecht heeft.
- Er mogen maximum twee vaste medewerkers tegelijk worden aangeduid, waarbij 1 studieverantwoordelijke en 1 boekenverantwoordelijke niet worden meegeteld.
- Het aanduiden van een niet-student geschiedenis, die niet voldoet aan de bepalingen zoals beschreven in Art. 15.11.
- Deze kan volgende functies niet uitvoeren: DB-functies, studie- en bachelorverantwoordelijke.
- Deze moet minstens 30 studiepunten hebben behaald op het moment van de verkiezingen.
- Deze hoort mee te worden verkozen in de praesidiumverkiezingen en kan daarbuiten niet worden aangeduid.
- Er mogen maximum twee niet-studenten geschiedenis worden aangeduid, die niet voldoen aan de bepalingen zoals beschreven Art. 15.11.
- In het geval van openblijven van een functie, met uitzondering van DB-functies, studie- en bachelorverantwoordelijke, of bij een of meerdere kandidaten die niet verkozen zijn door de algemene stemming, kan het verkozen praesidium ervoor kiezen om een gemotiveerde keuze te maken om één of meerdere personen die niet aan de voorwaarden, zoals beschreven in Art. 15.10 en Art. 15.11 voldoen toe te voegen aan het verkozen praesidium. Het verkozen praesidium organiseert hiervoor een verkiezing die aan dezelfde toepasbare relevante voorwaarden zoals beschreven in Art. 15.13 voldoet. Er moet dus door de kandidaten die via deze manier aangesteld worden een motivatiebrief ingediend worden die kenbaar gemaakt wordt voor alle leden, daarbij moet de kandidaat ook in debat gaan met de leden op een moment gelijkaardig met de DBverkiezingen waarop er ook een motivering van het verkozen praesidium plaatsvindt. In het geval dat er geen verkozen praesidium is kan dit ook gedaan worden door het praesidium, in dit geval worden deze een of meerdere personen toegevoegd aan het praesidium en niet het verkozen praesidium. Deze moet worden goedgekeurd door 3/4de van het praesidium en 50%+1 van de statutencommissie.
- De totale som van personen aangeduid volgens art 15.12.1, 15.12.2 en 15.12.3 is maximum vier, met uitzondering van 1 vaste medewerker studie en 1 vaste medewerker boeken zoals beschreven in Art. 15.12.1.6.
- Het aanduiden van een vaste medewerker die geen lid is van het praesidium om een functie in te vullen of extra ondersteuning te geven bij een reeds ingevulde functie.
- De voorstelling van de lijst gebeurt via een aankondiging op de digitale media beheerd door de Kring .Een kandidaatslijst beschikt niet zelfstandig over een eigen budget en zoekt zelf geen sponsors. De voorstelling vindt plaats gedurende de twee weken die lopen tot en met de dag voor de verkiezingen, hiervoor of hierna is publiciteit door de kandidaatslijst niet toegestaan.
- De motivatiebrieven van de kandidaat-DB-leden worden door de kiescommissie op sociale media verspreid.
- De verkiezingen gaan door op een locatie die vooraf is vastgelegd en bekendgemaakt door de kiescommissie. De kandidaat-praesidiumleden mogen tijdens de verkiezingen niet aanwezig blijven op die locatie of in de directe omgeving, behalve om hun stem te komen uitbrengen. De kiescommissie is gedurende heel deze periode aanwezig en heeft als taak om te verifiëren aan de hand van de lidkaart of de personen die hun stem wensen uit te brengen, kiesgerechtigd zijn. De stembriefjes worden verzameld in een afgesloten doos. Wanneer de stemperiode voorbij is, roept de kiescommissie één waarnemer van de lijst bij zich om de telling bij te wonen.
- Indien de reglementen betreffende de campagne en het verloop van de verkiezingen door één der kandidaatpraesidiumleden niet gevolgd worden, wordt de hele lijst verantwoordelijk gehouden voor de overtreding. De kiescommissie beslist steeds unaniem of een bepaalde zaak al dan niet in overtreding is met het kiesreglement. Ze baseert zich hiervoor op eventuele klachten, maar in de eerste plaats op zaken waar ze zelf getuige van was. Bij een overtreding van het kiesreglement wordt een waarschuwing gegeven aan de kandidaatslijst in kwestie. Een tweede waarschuwing leidt tot een sanctie. Dit kan leiden tot het uitsluiten van deelname aan de verkiezing.
- Bij de verkiezingen moeten de leden elke kandidaat individueel bekrachtigen middels een stem. Behaalt de kandidaat 66%+1 voorstemmen van de uitgebrachte stemmen, dan kan die na de bestuursoverdracht aan de slag. Indien de opkomende kandidaat geen 66% + 1 voorstemmen van de uitgebrachte stemmen bereikt, volgt er een tweede ronde twee weken na de eerste ronde. De afgewezen kandidaat kan voor het desbetreffende praesidiumjaar niet meer kandideren noch gecoöpteerd worden voor die functie. De tweede ronde neemt de vorm aan van een vrije verkiezing zoals beschreven in Art. 15.15.
- Indien er geen overwinnaar wordt bepaald zoals beschreven in Art. 15.14, dan volgt twee lesweken later een tweede ronde. Deze neemt de vorm aan van volledig vrije verkiezingen. De kiescommissie wordt in dit geval automatisch uitgebreid zoals bepaald in Art.15.7. Kandidaten hebben de mogelijkheid om hun kandidatuur in te dienen bij de kiescommissie tot een week voor de tweede ronde van de verkiezingen, door een ondertekend document in te dienen met hun naam, geambieerde functie, adres en e-mailadres. Een persoon kan niet kandideren voor twee functies. Leden brengen voor iedere plaats in het praesidium één stem uit. Het aantal plaatsen per functie wordt gekozen de kiescommissie in samenspraak met de statutencommissie. Bij de functies waar er evenveel als of minder kandidaten zijn dan plaatsen, is een absolute meerderheid vereist. Bij functies waar er meer kandidaten dan plaatsen zijn, is het de kandidaat met het meeste aantal stemmen die de plaats krijgt. Indien er meerdere plaatsen zijn, wint de kandidaat met het tweede meeste aantal stemmen, enz., tot alle plaatsen opgevuld zijn. Bij een ex aequo nemen de reeds verkozen DB-leden onderling een beslissing.
Art. 16
Aanstellen van commissies (zoals de lustrumcommissie en de kiescommissie).
- De aanstelling van een commissie kan vrij gebeuren op vraag van het praesidium of een ALV. Het aantal leden en de functie waarvoor een commissie bedoeld is, staat volledig vrij aan de vragende partij.
- Om leden te zoeken voor een commissie wordt er via de gebruikelijke communicatiekanalen van de V.G.K. een oproep geplaatst door het praesidium zodat geïnteresseerde leden zich daarbij kunnen melden.
- De selectie van de leden gebeurt via het vergaderingsorgaan van de vragende partij, dit zijnde de praesidiumvergaderingen of op een ALV. De leden van deze commissies worden altijd, na het sturen van een motivatie, op een soortgelijke vergadering goedgekeurd door een stemming van alle aanwezige leden (al dan niet anoniem) met 2/3de meerderheid, of 1/2de +1 meerderheid na 3 stemronden. Op beide stemmingen hebben opkomende leden voor de commissie geen stemrecht en volgt deze voor de rest de gebruikelijke stemregels van het orgaan. Artikels met betrekking op de verkiezing van specifieke commissies hebben precedentie tegenover deze procedure.
HOOFDSTUK IV: ALGEMENE BEPALINGEN
Art. 17
Praesidiumleden worden op de eerste praesidiumvergadering duidelijk gemaakt dat ze zich in een machtspositie bevinden. Indien er iets misloopt tussen een lid en praesidiumlid, waakt het praesidium erover dat het desbetreffende lid steeds kan deelnemen aan de V.G.K. zijn activiteiten en zich welkom voelt.
Art. 18
De kleuren van de V.G.K. zijn wit-groen. Het wapenschild van de V.G.K. heeft de vorm van een heraldisch Vlaams schild, horizontaal aan het hoofd en afgerond aan de voet. Het veld is midden door gedeeld. De linkerhelft van het veld is schuins verdeeld in acht schuine balken, van de linkerhoek boven naar de rechterhoek beneden. De kleurstroken zijn afwisselend sinopel en zilver, te beginnen van het hoofd van het schild. De linkerhelft van het veld draagt de zirkel van de Kring, uitgevoerd in sabel. Op de rechterhelft van het veld staat een klimmende leeuw in sabel op een gulden veld.
Art. 19
Het lied van de V.G.K. werd geschreven door Manu Roegiers op de melodie van het lied 'Merck toch hoe sterck' (Adriaan Valerius, Nederlandtsche Gedenckclanck, 1626). De tekst luidt:
Strofe 1:
Er is nu een volk waarvoor Gent hevig beeft
Dat 't allen tijd voor haar vrijheid heeft gestreden
Ziet hoe dat volk in de nacht weer herleeft
Klinken en drinken dat doen zij op 't verleden.
Refrein:
Hoor Clio's studentenheir!
Zie hoe wij Gent bezetten!
's Avonds gaan wij aan de rol,
wie zal ’t V.G.K. beletten?
V.G.K.! V.G.K.!
Zullen wij plechtig bezingen.
V.G.K.! V.G.K.!
Zo blijft onze kreet weerklinken.
Strofe 2:
Krachtige, machtige, prachtige kring
Blonk en weerklonk het in de stad van d'Artevelden
Tegenstand jagen we over de kling
Want door ons lijf stroomt het bloed van d'oude Gentse helden.
Art. 20
De statutencommissie is een onafhankelijk orgaan binnen de V.G.K. en heeft als functie het controleren van het praesidium of leden op mogelijke inbreuken op de statuten. Ze functioneert zoals beschreven in onderstaande artikels.
- De statutencommissie bestaat minstens uit twee stemgerechtigde leden. Deze leden kunnen aangeduid worden door de ALV of door het praesidium van de V.G.K. Er kunnen maar maximum Vijf leden van de statutencommissie verkozen door de ALV in de statutencommissie zetelen. Het aantal leden dat aangeduid is vanuit het praesidium mag nooit het aantal leden aangeduid door de ALV overstijgen. Bij het aanduiden van de leden door de ALV hebben zetelende praesidiumleden geen stemrecht, zoals de leden van de ALV geen stemrecht hebben over de aangeduide leden vanuit het praesidium. De secretaris wordt van rechtswege toegevoegd aan de statutencommissie, maar heeft geen stemrecht, enkel een adviserende functie en fungeert als liaison tussen de statutencommissie en praesidium. De secretaris krijgt wel stemrecht in de statutencommissie als de leden verkozen door de ALV het aantal leden verkozen door het praesidium overstijgt.
- Elke ALV kan beslissen leden aan te stellen, er moet wel altijd minstens één lid zijn aangeduid. Elk niet-praesidiumlid kan kandideren. Wanneer deze wordt goedgekeurd door 2/3de +1 van de ALV is de kandidaat verkozen en onmiddellijk in functie.
- Leden van de statutencommissie verkozen door de ALV hebben een termijn van drie jaar. Na deze termijn kan de ALV hun aanstelling herbevestigen. Er is geen limiet op het aantal termijnen.
- Het praesidium verkiest haar lid of leden op de installatievergadering bij 2/3de +1 meerderheid, deze mogen geen DB-leden zijn en moeten geen lid zijn van het praesidium. Het praesidium kan doorheen het werkingsjaar ervoor kiezen om mensen aan de commissie toe te voegen, met de beperking zoals beschreven in punt 1.
- De statutencommissie heeft geen vaste vergaderfrequentie. Ze komt enkel samen bij een klacht, op vraag van het praesidium, de kiescommissie of van een lid van de statutencommissie.
- De praesidiumleden van de statutencommissie blijven in functie zolang zij praesidiumlid zijn of tot zij zelf ontslag nemen. De leden aangesteld vanuit het praesidium kunnen worden ontslaan na een door het praesidium unaniem (min de leden van de commissie in kwestie zelf) goedgekeurde stemming, de leden aangesteld door de ALV door een 4/5+1 meerderheid op een ALV waarbij praesidiumleden geen stemrecht hebben. De ALV-leden van de statutencommissie blijven in functie zolang zij lid zijn, behalve als zij ontslag nemen, in het praesidium of de kiescommissie gaan of wanneer hun termijn afgelopen is.
- De statutencommissie heeft enkel bevoegdheid over statutaire zaken. Zij heeft geen bevoegdheid over de dagelijkse leiding of het financieel beleid van de V.G.K., behalve bij schendingen van de statuten. Wanneer er een actieve kiescommissie is, is de statutencommissie niet bevoegd voor verkiezingszaken. De kiescommissie kan wel advies vragen aan de statutencommissie of de commissie kan op eigen initiatief een advies uitbrengen.
- Beslissingen van de statutencommissie zijn bindend en hier is geen beroep tegen mogelijk. Het staat de ALV vrij om de statuten te wijzigen om bepaalde zaken alsnog mogelijk te maken, dit kan echter niet retroactief.
- De statutencommissie kan waarschuwingen geven aan leden of in extreme gevallen een beslissing van het praesidium ongedaan maken. Indien het praesidium met deze beslissing van de statutencommissie niet akkoord gaat, kan de ALV samengeroepen worden of de procedure tot schrapping van het lid of verwijdering uit het praesidium inzetten, eveneens via de ALV. Dit hoort enkel maar in uitzonderlijke gevallen te worden toegepast. De dialoog is altijd de wenselijke oplossing.
- Een ALV samenroepen kan op vraag van 40% van de leden van de statutencommissie. Een schrapping of verwijdering aanvragen op vraag van 60% van de leden van de statutencommissie.
- De leden van de statutencommissie hebben elk op een ALV een halve stem en geen recht op het krijgen noch geven van volmachten. De secretaris heeft echter wel stemrecht op een ALV.
- Wijzigingen aan de regels in verband met de statutencommissie moeten goedgekeurd worden door 2/3de +1 van het praesidium en 2/3de +1 van de ALV min de praesidiumleden.
- De officiële klederdracht van de statutencommissie is de volgende: een zwarte toga, een narrenhoed in de kleuren van de V.G.K. met belletjes bovenaan de hoed. Aan deze hoed wordt een aantal fazantenveren vastgemaakt. Dit aantal komt overeen met het aantal jaren dat de persoon lid is van de statutencommissie. De kledij, exclusief de veren, wordt bekostigd door de V.G.K. en blijft eigendom van de V.G.K. Voor elke officiële bijeenkomst van de statutencommissie en tijdens Algemene Ledenvergaderingen, dient de statutencommissie deze kledij te dragen. Tijdens bovengenoemde activiteiten ziet de praeses of diens plaatsvervanger toe op het correct naleven van deze klederdracht. Indien de klederdracht op de ALV niet nageleefd wordt, verliest het desbetreffende lid van de statutencommissie hun stemrecht. De statutencommissie betreedt de ALV op de tonen van Zadok the Priest.
Art. 21
De werking van de kring kan in periodes van calamiteit afwijken van de normale werking, bijvoorbeeld maar niet beperkt tot oorlog of pandemie. Ook in geval van periodes van revolutionaire strijd kan de werking afwijken. Onder 'periodes van revolutionaire strijd' wordt verstaan, een periode waarin de staatsmacht op duidelijke en massale wijze in vraag wordt gesteld.
Art. 22
Seksueel grensoverschrijdend gedrag wordt binnen de V.G.K. niet getolereerd. Bij gevallen van seksueel grensoverschrijdend gedrag kan het praesidium met 2/3de meerderheid een lid schorsen. Dit lid kan aan geen enkele activiteit meer deelnemen, geen functie uitoefenen en geen stem uitbrengen. Een ALV neemt binnen de vier maanden de beslissing om de schorsing te handhaven, op te heffen of over te gaan tot verwijdering van het lid. Indien politie en/of justitie onderzoek doen naar een lid voor seksueel grensoverschrijdend gedrag dat al dan niet binnen de V.G.K.- context plaatsvond, kan het praesidium met 1/2+1 meerderheid beslissen het lid te schorsen tot het einde van het onderzoek of een rechterlijke uitspraak. De ALV moet deze beslissing niet bevestigen. Het praesidium waakt over een absolute nultolerantie in deze zaken en zal actief leden, in welke hoedanigheid ook, aanspraken op mogelijk fout gedrag.